حتماً با مضرات سگرت آشنایید. بهتر است بدانید که قرارگرفتن در معرض دود دستدوم سگرت (وقتی دود سگرت شخص دیگری را استشمام میکنید)، حتی اگر سگرتی نباشید، نیز برایتان مضر است. وقتی کسی سگرت میکشد، تمام دود سگرت وارد ریه نمیشود و بخشی از آن وارد هوایی میشود که دیگران در آن نفس میکشند. اما میدانید این دود سگرت چه عوارضی دارد؟ با ما همراه باشید تا با این عوارض آشنا شوید.
عوارض دود سگرت برای اطرافیان
کشیدن سگرت در اماکن عمومی ممنوع است. اما افراد بسیاری، بهویژه فرزندان افراد سگرتی، همواره در معرض دود دستدوم سگرت (دود سگرت پدر و مادرشان) قرار دارند. افراد سگرتی حتی اگر نگران اطرافیان خود باشند، باز هم نمیتوانند کاملاً آنها را از دود سگرت خود دور نگه دارند.
دود دستدوم سگرت
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که «دود دستدوم سگرت، چه نوع دودی است؟» دود دستدوم سگرت، در واقع دودی است که اطرافیان فرد سگرتی آن را استنشاق میکنند. این دود ممکن است از سگرت معمولی، سگرت برگ یا پیپ تولید شود. دود تنباکو حاوی بیش از چهار هزار ترکیب متفاوت کیمیایی است که حداقل ۲۵۰ نوع آن بیماریزا هستند.
همچنین در برخی از بررسیها مشخص شده است که دود دستدوم سگرت حاوی بیش از هفت هزار ماده کیمیایی است که صدها مورد از آنها زهری هستند و حدود ۷۰ مورد موجب ابتلای فرد به سرطان میشوند.
از سال ۱۹۶۴ میلادی تاکنون، ۲٫۵ میلیون بزرگسال غیرسگرتی بر اثر تنفس هوای آغشته به دود دستدوم سگرت جان خود را از دست دادهاند.
قرارگرفتن در معرض دود دستدوم سگرت، خطر ابتلا به انواع بیماریها را تا ۳۰ درصد افزایش میدهد. این موضوع میتواند موجب بروز سرطان ریه و دیگر انواع سرطان شود. همچنین این دود میتواند فرد را به آمفیزم مبتلا کند و برای سلامت قلب نیز مضر است.
آمفیزم یا نابودی پارانشیم ریوی، اختلالی است که باعث از بینرفتن ویژگی ارتجاعی ریه و دیواره کیسههای هوایی آن میشود.
دود سگرت چسبندگی خون را افزایش میدهد و با افزایش کلسترول لیپوپروتين کمچگالی «LDL» یا همان کلسترول بد، به پوشش رگهای خونی صدمه میزند. این تغییرات در نهایت فرد را در معرض سکته قلبی یا سکته مغزی قرار میدهند.
خطر دود سگرت برای کودکان
کودکان بهدلیل قرارداشتن در فرایند رشد، نرخ تنفس بالاتری نسبت به بزرگسالان دارند و به همین دلیل بیش از سایرین در معرض خطرات مرتبط با دود سگرت قرار میگیرند. از جمله عوارضی تهدیدکننده کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سندرم مرگ ناگهانی نوزادان
عفونتهای تنفسی (مانند برونشیت و ذاتالریه)
حملات شدید و مکرر زهری
عفونت گوش
سرفه مزمن
مصرف سگرت در دوران بارداری برای جنین در حالرشد هم خطرناک است و میتواند احتمال زایمان زودرس، تولد جنین کموزن، ناتوانی ذهنی، مشکل یادگیری، سندرم مرگ ناگهانی نوزادان و ابتلا به اختلال کمتوجهی – بیشفعالی را افزایش دهد. هرچه مصرف سگرت در زنان باردار بیشتر باشد، این خطرات نیز بیشتر نوزاد را تهدید خواهند کرد.
بنا بر بررسیها، مصرف سگرت در دوران بارداری باعث مرگ بیش از هزار نوزاد در سال میشود.
عوارض دود دستدوم سگرت برای کودکان
دود دستدوم سگرت، سلامت کودک را شدیداً به خطر میاندازد. بررسیها نشان میدهند که فرزندان والدین سگرتی، بیشتر از سایر کودکان مریض میشوند. ریههای آنها کمتر از کودکان دیگر رشد میکند و بیشتر به بیماریهای برونشیت و ذاتالریه مبتلا میشوند. خس خس سینه یا سرفه در این کودکان رایجتر است.
دود دستدوم سگرت موجب حملات زهری در کودک میشود. همچنین شدت بیماری تنگی نفس در کودکانی که در معرض دود سگرت قرار دارند، افزایش مییابد و آنها را گرفتار حملات مکرر زهری میکند.
کودکانی که در معرض دود سگرت والدین خود قرار دارند، بیشتر به عفونت گوش مبتلا میشوند. همچنین در بیشتر مواقع، درون گوش آنها مایع جمع میشود و برای خشک کردن این مایع مجبور به مراجعه مکرر به داکتر هستند.
راههایی برای دور نگه داشتن کودکان از دود دستدوم سگرت
والدین نباید اجازه بدهند کسی در خانه سگرت مصرف کند. والدین نباید اجازه بدهند کسی در خودرو، حتی با پنجره باز، سگرت مصرف کند.
والدین نباید مطمئن شوند که در مراکز نگهداری روزانه کودک و مدارس، تنباکو مصرف نمیشود. اگر در محیطی زندگی میکنید که هنوز مصرف سگرت در اماکن عمومی آن ممنوع اعلام نشده است، به رستورانها یا مکانهایی بروید که کشیدن سگرت در آن مکانها ممنوع است. یادتان باشد که وجود اتاقهای مجزا برای مصرف سگرت هم نمیتواند از شما و خانوادهتان در برابر دود دستدوم سگرت محافظت کند.
دود سگرت و بیماریهای قلبی-عروقی
۱.قرارگرفتن در معرض دود دستدوم سگرت فوراً روی سیستم قلبی-عروقی افراد اثر میگذارد و میتواند موجب بیماریهای عروق کرونری و سکته قلبی شود.
دود سگرت سالانه موجب مرگ زودرس ۳۴ هزار آمریکایی غیرسگرت ی بر اثر بیماری قلبی میشود. ۲۵ تا ۳۰ درصد از غیرسگرتیهایی که در خانه یا محل کار در معرض دود دستدوم سگرت قرار دارند، به بیماری های قلبی مبتلا میشوند.
دود دستدوم سگرت خطر سکت قلبی را ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش میدهد.
دود دستدوم سگرت، سالانه جان ۸ هزار نفر را بر اثر سکته قلبی میگیرد.
۲. قرارگرفتن در معرض دود دستدوم سگرت بلافاصله روی خون و رگهای خونی فرد اثر میگذارد و خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
استنشاق دود دستدوم سگرت در عملکرد نورمال قلب، خون و سیستم عروقی تداخل ایجاد میکند و خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش میدهد.
حتی قرارگرفتن در معرض دود سگرت بهمدت کم هم میتواند به پوشش رگهای خونی صدمه بزند و پلاکتهای خون فرد را چسبندهتر کند. این تغییرات میتوانند موجب حملات قلبی مرگبار شوند.
افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، بیش از هر شخص دیگری گرفتار عوارض بد ناشی از دود دستدوم سگرت میشوند و به همین دلیل، باید برای دوری از هر نوع دود سگرت، اقدامات خاصی انجام دهند.
خطر دود سگرت و سرطان ریه
۱. دود دستدوم سگرت موجب بروز سرطان ریه در بزرگسالانی شده است که هرگز سگرت نکشیدهاند. خطر ابتلا به سرطان ریه در غیرسگرت یهایی که در خانه یا محل کار در معرض دود سگرت قرار دارند، ۲۰ تا ۳۰ درصد است.
هر سال در آمریکا بیش از ۷۳۰۰ غیرسگرتی بر اثر سرطان ریه جان خود را از دست میدهند. غیرسگرتیهایی که در معرض دود دستدوم سگرت قرار دارند، بهاندازه سگرتیها، مواد سرطانزا را استنشاق میکنند.
قرارگرفتن در معرض دود دستدوم سگرت، حتی بهمقدار کم، چنان به سلولهای بدن صدمه میزند که فرایند ابتلا به سرطان را فعال میکند.
هرچه مدت قرارگیری در معرض دود دستدوم سگرت بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان ریه در غیرسگرتیها افزایش پیدا میکند.
دود سگرت و سندرم مرگ ناگهانی نوزادان
سندرم مرگ ناگهانی نوزادان، همانطور که از اسمش پیداست، بسیار ناگهانی، بدونتوضیح و غیرمنتظره رخ میدهد و جان نوزاد را در سال اول زندگی میگیرد. سندرم مرگ ناگهانی نوزادان یکی از اصلیترین دلایل مرگ نوزاد، به خصوص نوزاد سالم است. دود دستدوم سگرت این خطر را افزایش میدهد.
مصرف سگرت در دوران بارداری، خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزادان را افزایش میدهد.
نوزادانی که در معرض دود دستدوم سگرت هستند، بیشتر در خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی قرار دارند. مواد کیمیایی موجود در دود دستدوم سگرت، بهگونهای روی مغز نوزادان اثر میگذارد که وضعیت تنفس آنها را دچار اختلال میکند. در ریه نوزادانی که بر اثر سندرم مرگ ناگهانی نوزادان فوت کرده بودند، بیش از نوزادانی که بهدلایل دیگر جان خود را از دست داده بودند، نیکوتین و کوتینین دیده میشد. کوتینین یکی از مواد شیمیایی است که در دود دستدوم سگرت وجود دارد.
والدین با سه روش زیر میتوانند از سندرم مرگ ناگهانی نوزادان پیشگیری کنند:
در زمان بارداری از مصرف سگرتی خودداری کنید
در خانه یا اطراف نوزاد سگرت نکشید
نوزادان را به پشت بخوابانید.
کلام آخر
برای پیشگیری از استنشاق دود دستدوم سگرت، تا جایی که میتوانید از افراد سگرتی دور بمانید و درعینحال سگرتیها را به ترک سگرت تشویق کنید. اگر کسی قصد سگرت کشیدن داشت، از او بخواهید از محیطی که در آن هستید، دور شود تا صدمات کار اشتباه او گریبان شما را نگیرد.